Sprawozdanie z wycieczki do Warszawy w dniu 15.02.2017

W dniu 15.02.2017r. -  22 wychowanków Placówki Opiekuńczo - Wychowawczej „Słoneczny Dom” oraz Domu Usamodzielnienia uczestniczyło w organizowanej przez Stowarzyszenie Słoneczny Dom, a finansowanej przez Fundację T. Gałka „Perspektywy”  całodniowej wycieczce do Warszawy, która miała charakter kulturalno-edukacyjny.
W programie imprezy znalazły się: zwiedzanie „Niewidzialnej Wystawy” w Millenium Plaza, Stadionu Narodowego, Wilanowa oraz poczęstunek
w McDonalds.
Młodzież miała okazję zwiedzić niezwykły pod względem architektury i będący chlubą stolicy Stadion Narodowy. Przeszła z przewodnikiem ekskluzywną trasę, obejrzała z dużym zainteresowaniem główne punkty obiektu: płytę stadionu, trybuny, szatnie piłkarskie, centrum medialne, kaplicę wielowyznaniową oraz loże VIP.
Niesamowite wrażenie wywarła na dzieciach niewidzialna wystawa - fantastyczny projekt kulturalno - edukacyjno - społeczny, który pozwolił wychowankom odkryć zupełnie inny świat / świat niewidomych/ , którego istnienia nie zauważali, inaczej spojrzeć na osoby niepełnosprawne, jak również na własne życie, występujące w nim problemy.
W części widzialnej mogli poznać alfabet Braille’a, jak też „cuda” specjalnej techniki, które pomagają osobom niewidomym lub słabo widzącym sprawniej funkcjonować
w codziennym życiu. W części niewidzialnej (poruszanie się w całkowitej ciemności), po której przewodnikami i opiekunami są niewidomi, mogli badać świat za pomocą dotyku, słuchu, poczucia równowagi, zorientować się, z jakimi trudnościami borykają się niewidomi.
Przeżycia, które towarzyszą zwiedzaniu burzą stereotypy ucząc jednocześnie jak ważne są inne zmysły oraz pozwalają zrozumieć jak pomagać osobom niepełnosprawnym w zwykłych sytuacjach.
Dużym powodzeniem cieszyła się obiadokolacja w barze McDonalds, którego menu stanowi intratną ofertę dla dzieci i młodzieży.
Uczestnicy wycieczki mieli na koniec możliwość zobaczenia zespołu pałacowo-parkowego w Wilanowie, poznania jednego z najcenniejszych zabytków polskiej kultury narodowej (o którym nie mieli w większości pojęcia), uczestnictwa w organizowanym na miejscu bardzo atrakcyjnym pokazie iluminacji muzyczno-świetlnych.
Wycieczka była dla wychowanków bardzo ciekawym i niezwykle pouczającym doświadczeniem, dostarczyła im niesamowitych wrażeń.
Wyjazd zorganizowany w ramach projektu „Lepsze Jutro” sponsorowany był przez Fundację Tomasza Gałka „Perspektywy”, któremu dziękujemy w imieniu wychowanków placówki.

Pin It on Pinterest